• Novinky

            • Od hoaxov k porozumeniu

            • V piatok 12.4.2024 sa naši deviataci zúčastnili na besede „Od hoaxov k porozumeniu“. Žiaci diskutovali s Tomášom Kriššákom, ktorý besedu viedol. Dozvedeli sa rozdiel medzi dezinformáciou a hoaxom, ale aj to, prečo ľudia šíria nepravdivé informácie.

               

              Ďakujeme lektorovi a Kysuckej knižnici v Čadci za organizáciu a pozvanie.

              PaedDr. Gabriela Kolenová

              Koordinátor primárnej prevencie

            • Oznam

            • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že od 15.04.2024 sa okolie budovy školy zmení na stavenisko z dôvodu budovania parkoviska v priestoroch  pri altáne  ZŠ s MŠ Staškov  502. Preto Vás a Vaše deti prosíme, aby ste používali iba HLAVNÝ VCHOD do budovy a rešpektovali bezpečnostné označenia a zábrany.

              O priebehu prác Vás budeme informovať.

              Ďakujeme Vám za pochopenie a spoluprácu v záujme zabezpečenia bezpečnosti Vašich detí.

            • Scottie Go!

            • Žiaci šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka sa na hodinách informatiky učia blokové programovanie aj prostredníctvom hry Scottie Go! Pomocou tejto hry postupne získavajú množstvo kompetencií a zručností, ktoré sú pre ich budúcnosť dôležité: učia sa napríklad základy programovania, naučia sa riešiť zložité problémy a logicky myslieť. Učíme žiakov základy programovania hravou a priateľskou hrou, ktorá obsahuje prvky gamifikácie, takže žiaci môžu riešiť úlohy, ktoré sú v nej obsiahnuté, s nadšením a sústredene prechádzať ďalšími úrovňami hry. Môžu sledovať úspechy svojej práce a naučiť sa tajomstvá základov programovania. Hrdinom hry je sympatický mimozemšťan Scottie, ktorého vozidlo je zničené nad Zemou a jeho časti padajú na všetky kontinenty. Úlohou našich žiakov je pomôcť Scottiemu získať náhradné diely, aby sa mohol vrátiť domov.

            • Svetový deň vody

            • Dňa 22. 03. 2024  sme si v našej  škole pripomenuli Svetový deň vody. Žiaci sa počas tohto dňa prostredníctvom  prezentácií  o vode dozvedeli o tom, čo je kolobeh vody v prírode, aké je dôležité neznečisťovať vodné zdroje, o správnom dodržiavaní pitného režimu, dôležitosti a význame  vody pre život človeka.

              V priebehu tohto dňa sa žiaci mohli počas prestávok ponúknuť osviežujúcim nápojom – vodou s citrónom.

              Po skončení vyučovania bola pre žiakov 1. a 2. ročníka pripravená zábavno-náučná aktivita pod názvom „Každá kvapka sa počíta“. Aktivita prebiehala v čase od 13. 30 hod. – do  15. 00 hod. Úlohou detí bolo zachrániť rybník, pri ktorom sa usadil zlý čarodejník. Deti museli splniť 6 úloh, ktoré boli zamerané na vodu. Museli správne odpovedať na otázky z kvízu o vode, vypiť pridelené množstvo vody, urobiť a vysvetliť pokus,  vyčistiť znečistený rybník, doplniť správne kolobeh vody v prírode a vytvoriť kvapky v podobe balónov. Po splnení všetkých úloh zlý čarodejník zmizol a rybník bol vďaka deťom zachránený. Deťom sa aktivita veľmi páčila a uvedomili si, že voda je najdôležitejšou látkou na svete, bez ktorej by život na Zemi nebol možný.

              PhDr. Daniela Kováčiková

              koordinátor pre ENV

            • Marec v ŠKD

            • V mesiaci marec -  mesiaci knihy sme si v ŠKD nielen čítali, ale aj vyrábali vlastné knihy a obálky na ne. Deti sa následne mohli nachvíľu zahrať na autorov, či ilustrátorov vlastných nápadov. Čitateľskú gramotnosť sme si tiež upevňovali hraním divadla...

              Nezabudli sme ani na našich budúcich prváčikov, ktorí budú pri zápise do našej školy obdarení darčekmi od nás.

              Na záver tohto jarného mesiaca sme si spomenuli aj na Deň vody – jej vzácnosť pre ŽIVOT ako taký. S deťmi sme robili rôzne pokusy, pozorovania na vychádzke...

            • Píšeme listy

            • Píšeme listy je jedna z tém v učive druhákov na hodine slovenského jazyka. V dnešnej pretechnizovanej dobe je písanie listov niečím výnimočným. Túto výnimočnosť si druháci vyskúšali aj prakticky. Svoje napísané listy (nepoviem komu, lebo je to listové tajomstvo) si odniesli na poštu, kde ich prijala trpezlivo a s úsmevom pani Darinka Machovčáková. Veľmi pekne ďakujem za jej ústretovosť a láskavosť, pretože nás bola „plná pošta“.

              Tr. uč. Mgr. M. Andrašková

            • KNIHA O MNE

            • Marec je mesiacom knihy. Aj naši druháci si tento mesiac kníh pripomenuli, ale trošku netradične. Vyrobili si vlastnú knihu.

              Ich úlohou bolo dokončiť začatú vetu podľa svojho názoru a nakresliť obrázok. Myslím, že sa im knihy vydarili a pomohli nám spoznať sa ešte viac.

              Tr. uč. Mgr. M. Andrašková

            • DEŇ ĽUDOVEJ ROZPRÁVKY

            • Ľudová rozprávka nepozná mená autorov, len mená zberateľov rozprávok. K našim najznámejším zberateľom rozprávok patril Pavol Dobšinský, ktorého deň narodenia je neoficiálnym sviatkom rozprávky.

              Pre žiakov sme pripravili súťažnú aktivitu- do pracovného listu napísali aspoň 4 rozprávky od Dobšinského a papier vhodili do krabičky.

              Žiaci sa tešili na vylosovanie ich mena a vecné  odmeny.

              Mgr. Jana Janíková

            • BESEDA SO SPISOVATEĽOM PhDr. PAVLOM HOLEŠTIAKOM, PhD., RSc.

            • V marci sa tešíme na príchod jari a tento mesiac je už tradične považovaný za mesiac kníh.   

              Knihy miluje aj pán Holeštiak, ktorý nám prišiel porozprávať o svojej práci spisovateľa. Besedoval so žiakmi 7.B a 8.A o písaní, knihách, o významných kysuckých rodákoch.

              Žiakov zaujal zaujímavými príbehmi zo života významných Kysučanov- lekárov, maliarov, spevákov, učiteľov, či napr. rezbára.

              Rozprávanie pána spisovateľa bolo pútavé a prínosné pre žiakov.

               

              Srdečne ďakujeme za darovanú knihu do našej školskej knižnice a príjemné strávené chvíle.

              Mgr. Jana Janíková

            • Dizajn učebnice

            • Naši ôsmaci si aj v rámci informatiky pripomenuli, že marec je mesiacom kníh. V programe Canva navrhli vlastný dizajn učebnice programovania a informatiky. Zapojili svoju kreativitu, tvorivosť a fantáziu a vytvorili obal učebnice podľa svojích predstáv.

            • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

            • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

                                                                                         

              Riaditeľka školy oznamuje, že podľa §150 odsek 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a podľa § 3 odsek 10 vyhlášky MŠ SR č.231/2009 Z. z. o organizácií školského roka na základných a stredných školách v znení vyhlášky č. 51/2010 Z. z. dňa 3.4.2024  ( t. j. streda)  poskytuje žiakom všetkých  ročníkov  ZŠ s MŠ Staškov 502 riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

               

              V  prevádzke nebudú ani  všetky súčasti školy:  ŠKD, ŠJ, CVČ.

              Ďakujeme za pochopenie

            • Realizácia preventívneho programu „SOCIOKLÍMA“

            • Na našej škole nie sme ľahostajní voči rýchlym okolitým zmenám a negatívnym vplyvom, ktoré sa odzrkadľujú na zmenách v správaní žiakov. Na škole počas školského roka prebiehajú besedy či rôzne preventívne a podporné aktivity.  V spolupráci s CPaP Čadca sme pripravili a zorganizovali pre žiakov 4. 6. 8.ročníka preventívny program pod názvom Socioklíma.

              Žiaci v programe využili vlastné sebahodnotenie a ukázali svoj pohľad a názor na prejavy správania spolužiakov. Pre nás učiteľov je názor a pohľad žiaka veľmi dôležitý a často inšpiratívny, ale najmä nás posúva v riešeniach pri práci s triedou ako aj s jednotlivcom.

              Program zmapoval klímu triedy, vzťahy žiakov, bezpečie v skupine, prijatie do skupiny. Prebiehal formou online obrázkových dotazníkov a poskytol komplexný pohľad na štruktúru triedy.

              Vďaka za spoluprácu patrí Mgr. Zuzke Knocikovej z CPaP Čadca a taktiež zákonným zástupcom, ktorí dali svoj súhlas s uskutočnením programu.

              Stop šikaně! – 21stoleti.cz

              Školský podporný tím

            • Pôstne aktivity CVČ

            • CVČ pri ZŠ s MŠ v Staškove ponúklo deťom v mesiaci marec niekoľko aktivít. Prvá z nich bola Misijná krížová cesta detí, ktorá sa konala 1.3.2024. Druhou aktivitou bola turistika po staškovskej krížovej ceste spojená s opekačkou pri kríži na Vrchmostoch 20.3.2024 a treťou aktivitkou boli veľkonočné tvorivé dielne, ktoré sa uskutočnili 25.3.2024. Výrobky z tvorivých dielní si mohli všetci žiaci pozrieť na veľkonočnej výstavke v priestoroch školy

              Mgr. Zuzana Haluščáková, vedúca CVČ

            • Športové súťaže

            • Naši žiaci sa v mesiacoch Február a Marec zúčastnili športových súťaží vo Volejbale, Florbale aj Basketbale.

              Turnaja vo Volejbale dievčat sa zúčastnilo 8 žiačok, turnaja vo Florbale sa zúčastnilo 9 žiakov a 8 žiačok, turnaja v Basketbale 3 na 3 sa zúčastnili 4 žiaci. Boli to pre žiakov veľké súboje a snažili sa vo všetkých zápasoch zabojovať o čo najlepší výsledok.

              Žiakom za reprezentáciu našej školy veľmi pekne ďakujeme a držíme palce aj do ďalších súťaží.

              Turnaj vo Volejbale žiačok ZŠ

              Turnaj vo Florbale žiakov ZŠ

              Turnaj vo Florbale žiačok ZŠ

              Turnaj v Basketbale 3 na 3 žiakov ZŠ

              Mgr. Jozef Majerík Phd.

            • "Hodina deťom"

            • Dňa 21.3.2024 sa uskutočnila finančná zbierka "Hodina deťom". Podarilo sa nám vyzbierať 185,70 eur.

              Ďakujeme

              PaedDr. Gabriela Kolenová

            • ,,Ponožková výzva" 21. 3. 2024

            • Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý sme iný.

              No práve to robí náš svet pestrejším a lepším!

              Prosíme rodičov, aby sa s nami zapojili do ,,Ponožkovej výzvy"

              a v tento deň obuli svojim deťom ponožky rôznych farieb.

              Ďakujeme za spoluprácu